Tillsatsrapport 2015

Tillsatser (E-nummer) i maten är en fråga som tidvis diskuteras och debatteras intensivt. Kritiker menar att tillsatser används på ett sätt som lurar konsumenten. Vissa ifrågasätter också att tillsatserna är hälsomässigt säkra att äta.

Debatten om tillsatser har föranlett en diskussion och ökad medvetenhet om livsmedelskvalitet, vilket är positivt. Mindre positivt är dock att debatten domineras av dramatiska och starkt formulerade påståenden om att tillsatser utgör en uttalad hälsorisk, ibland baserat på faktafel och utan vetenskaplig grund. Detta försvårar för konsumenterna att göra informerade val och för företagen att nå ut med saklig information.

Rapporten är ett sakligt och forskningsbaserat tillägg till diskussionen om tillsatser. I rapporten sammanfattas aktuellt kunskapsläge avseende några utvalda hälsorelaterade frågeställningar kring tillsatser, som rests i samhällsdebatten, tillsammans med grundläggande fakta om vad tillsatser är, varför de används i livsmedel och hur användningen regleras.

Tillsatsrapporten (pdf) >>

Nyheter/Aktuellt

Konferens om “Matallergi”

11 oktober 2018, Stockholm

Inbjudan med mer information och program >>

Företag och organisationer välkomnas att medverka vid konferensen som utställare eller sponsor, eller att annonsera i temanummer i Nordisk Nutrition.

Information om annonsering och utställarpaket >>

Mer information >>

 

Tuesday 15 May 2018

“Klinisk nutrition” tema i Nordisk Nutrition

Mer information >>

 

Wednesday 14 February 2018

Seminarium: Alternativa fakta är inget alternativ

Ett seminarium om samverkan för kunskap om mat-hälsa 26 april 2018, kl 13.00-16.30 (följt av mingel), Lund

Mer information >>

 

SNF Swedish Nutrition Foundation
Ideon Science Park 223 70 Lund
Telefon 046-286 2282 info@snf.ideon.se www.snf.ideon.se
Org.nr 817600-7063
Besök Scheelev. 17 Beta 5, 3v