SNF:s nya styrelse 2020
SNF har sedan huvudmannamötet i april ny styrelse med följande ledamöter:
Mer information >>
SNF:s jubileumspris till yngre forskare tilldelades docent Bethany van Guelpen, Umeå universitet.
Priset, som delades ut i samband med SNF:s 50-årsjubileum den 12 oktober, har tilldelats Bethany för att hon visat stort engagemang för nutritionsforskningen och dess utveckling.
SNF:s forskningsnämnd motiverar beslutet med att “Bethany Van Guelpen är bland de nominerade mest meriterad, har flest publikationer, har en bred human nutrition som bakgrund, har visat tydligt ledarskap och har en klar forskningsplan för framtiden.”
Prissumman är 50 000 kr.
I nomineringen framhölls följande motivering:
“Fokus för Bethanys forskning är kostens betydelse för hälsan. Grunden har varit epidemiologiska studier baserade på de stora och högkvalitativa databaserna i Umeå. Hälsoutfallet har inkluderat cancer, hjärtinfarkt och slaganfall.”
”Vi har länge varit imponerade av Bethany för hennes vetenskapliga skärpa, initiativrikedom och självständighet, och hur hon med stor noggrannhet genomfört alla de vetenskapliga projekt som hon tagit sig an.”
Priset utlystes under våren 2011, med en öppen nomineringsperiod fram till den 1 juni 2011. Vid nomineringsperiodens slut hade 10 nomineringar inkommit. Som yngre forskare räknades forskare som avlagt doktorsexamen högst fem år före och senast samma dag som sista nomineringsdagen och vara yrkesverksam vid någon svensk universitets- eller högskoleinstitution. Särskilda skäl till avbrott i aktiv forskningstid som föräldraledighet eller sjukdom kan anses vara avräkningsbar tid.
Det vetenskapliga redaktionsrådet har en rådgivande funktion och stödjer nutritionsfaktas redaktörer.
Medverkande:
Katarina Bälter, Mälardalens högskola, Västerås
Ulrika Ericsson, Lunds universitet
Ingrid Larsson, Sahlgrenska universitetssjukhuset/Göteborgs universitet
Elisabet Rytter, Livsmedelsföretagen
Referensgruppen bidrar till att så många delar som möjligt inom nutritionsområdet representeras genom att ge förslag på aktuella ämnen. Det kan till exempel vara nya studier/rapporter som publicerats som vi kan uppmärksamma. Det kan även vara ämnen som referensgruppen får mycket frågor om och som Nutritionsfakta kan sammanfatta forskningsläget för.
Agneta Andersson, Uppsala universitet
Helena Björck, Axfood
Magnus Därth, Kött och Charkföretagen
Lars Ellegård, Göteborgs universitet
Ingemar Grön, Nordic Sugar
Charlotte Görman, Caldic Nordic
Frida Keane, Coca-Cola
Mona Lauermann Orheden, Svensk Dagligvaruhandel
Peter Lingström, Göteborgs universitet
Lovisa Martin Marais, Lantmännen
Ali Moazzami, Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala
Karin Nileskog, Viktväktarna
Margareta Nyman, Lunds tekniska högskola, Lunds universitet
Rebecka Pearsson, Orkla Foods
Ana Rascon, Aventure
Ann-Sofie Sandberg, Chalmers tekniska högskola, Göteborg
Elin Vekka Johansson Boll, Arla Foods
Cornelia Witthöft, Linnéuniversitetet, Kalmar
Åsa Öström, Örebro universitet, Grythyttan
Mer information >>
SNF har sedan huvudmannamötet i april ny styrelse med följande ledamöter:
Mer information >>
Örebro universitet Enterprise AB (tidigare Uppdrag AB) har nu rekryterat en chefredaktör till nutritionsfakta.se.
Mer information >>
Den nya impact factorn för vår vetenskapliga tidskrift Food & Nutrition Research hamnade på 3.647 (år 2018 2.086). Impact factor mäts i antalet gånger en artikel blivit citerad.
Mer information >>