NNR 2012 – preliminärt förslag publicerat

Ett preliminärt förslag till nya nordiska näringsrekommendationer, NNR 2012, presenterades vid den nordiska nutritionskonferensen i Reykjavik den 5 juni.

Jämfört med tidigare versioner av nordiska näringsrekommendationer omfattar förslaget inte bara rekommendationer för specifika näringsämnen utan också förtydligande av vilka livsmedelsgrupper som karaktäriserar en hälsosam kost och rekommendationer om vilka livsmedelsgrupper som vi sett ur ett nordiskt perspektiv generellt sett bör öka respektive begränsa intaget av. Betydelsen av att välja fett och kolhydrater av bra kvalitet framhålls.

Livsmedelsgrupper som vi enligt förslaget bör öka intaget av är frukt, grönsaker och bär, nötter och fröer, spannmålsprodukter av fullkorn samt fisk och skaldjur. Mejeriprodukter med hög fetthalt bör bytas ut mot motsvarande produkter med lägre fetthalt och smör bör bytas ut mot vegetabiliska oljor och mjuka margariner. Livsmedelsgrupper som vi bör begränsa intaget av är rött och processat kött, drycker med tillsatt socker, spannmålsprodukter av vitt mjöl (ej fullkorn) och vitt bröd, söta bageriprodukter och konfektyr, “junk foods”, friterade potatisprodukter, glass, sockersötade mejeriprodukter och alkohol.

Man bör observera att förslaget som nu publicerats är preliminärt. Ett slutligt förslag kommer att gå ut på öppen konsultation i september-oktober. Beslut om nya nordiska näringsrekommendationer tas av nordiska ministerrådet, vilket förväntas ske i slutet av 2012 eller början av 2013.

Vetenskapliga bakgrundsartiklar (systematiska översikter) för några av de områden som NNR 2012 omfattar kommer att publiceras i Food & Nutrition Research >> 

Mer information: 

Nyheter/Aktuellt

Konferens om “Matallergi”

11 oktober 2018, Stockholm

Inbjudan med mer information och program >>

Företag och organisationer välkomnas att medverka vid konferensen som utställare eller sponsor, eller att annonsera i temanummer i Nordisk Nutrition.

Information om annonsering och utställarpaket >>

Mer information >>

 

Tuesday 15 May 2018

“Klinisk nutrition” tema i Nordisk Nutrition

Mer information >>

 

Wednesday 14 February 2018

Seminarium: Alternativa fakta är inget alternativ

Ett seminarium om samverkan för kunskap om mat-hälsa 26 april 2018, kl 13.00-16.30 (följt av mingel), Lund

Mer information >>

 

SNF Swedish Nutrition Foundation
Ideon Science Park 223 70 Lund
Telefon 046-286 2282 info@snf.ideon.se www.snf.ideon.se
Org.nr 817600-7063
Besök Scheelev. 17 Beta 5, 3v