NNR 2012 – preliminärt förslag publicerat

Ett preliminärt förslag till nya nordiska näringsrekommendationer, NNR 2012, presenterades vid den nordiska nutritionskonferensen i Reykjavik den 5 juni.

Jämfört med tidigare versioner av nordiska näringsrekommendationer omfattar förslaget inte bara rekommendationer för specifika näringsämnen utan också förtydligande av vilka livsmedelsgrupper som karaktäriserar en hälsosam kost och rekommendationer om vilka livsmedelsgrupper som vi sett ur ett nordiskt perspektiv generellt sett bör öka respektive begränsa intaget av. Betydelsen av att välja fett och kolhydrater av bra kvalitet framhålls.

Livsmedelsgrupper som vi enligt förslaget bör öka intaget av är frukt, grönsaker och bär, nötter och fröer, spannmålsprodukter av fullkorn samt fisk och skaldjur. Mejeriprodukter med hög fetthalt bör bytas ut mot motsvarande produkter med lägre fetthalt och smör bör bytas ut mot vegetabiliska oljor och mjuka margariner. Livsmedelsgrupper som vi bör begränsa intaget av är rött och processat kött, drycker med tillsatt socker, spannmålsprodukter av vitt mjöl (ej fullkorn) och vitt bröd, söta bageriprodukter och konfektyr, “junk foods”, friterade potatisprodukter, glass, sockersötade mejeriprodukter och alkohol.

Man bör observera att förslaget som nu publicerats är preliminärt. Ett slutligt förslag kommer att gå ut på öppen konsultation i september-oktober. Beslut om nya nordiska näringsrekommendationer tas av nordiska ministerrådet, vilket förväntas ske i slutet av 2012 eller början av 2013.

Vetenskapliga bakgrundsartiklar (systematiska översikter) för några av de områden som NNR 2012 omfattar kommer att publiceras i Food & Nutrition Research >> 

Mer information: 

Nyheter/Aktuellt

SNF:s nya styrelse 2020

SNF har sedan huvudmannamötet i april ny styrelse med följande ledamöter:

 

 

Mer information >>

 

Friday 21 August 2020

Ny chefredaktör för nutritionsfakta.se

Örebro universitet Enterprise AB (tidigare Uppdrag AB) har nu rekryterat en chefredaktör till nutritionsfakta.se.

Mer information >>

 

Thursday 20 August 2020

Ny och högre impact factor för FNR!

Den nya impact factorn för vår vetenskapliga tidskrift Food & Nutrition Research hamnade på 3.647 (år 2018 2.086). Impact factor mäts i antalet gånger en artikel blivit citerad.

Mer information >>

 

SNF Swedish Nutrition Foundation
Org.nr 817600-7063