SNF:s nya styrelse 2020
SNF har sedan huvudmannamötet i april ny styrelse med följande ledamöter:
Mer information >>
Ett preliminärt förslag till nya nordiska näringsrekommendationer, NNR 2012, presenterades vid den nordiska nutritionskonferensen i Reykjavik den 5 juni.
Jämfört med tidigare versioner av nordiska näringsrekommendationer omfattar förslaget inte bara rekommendationer för specifika näringsämnen utan också förtydligande av vilka livsmedelsgrupper som karaktäriserar en hälsosam kost och rekommendationer om vilka livsmedelsgrupper som vi sett ur ett nordiskt perspektiv generellt sett bör öka respektive begränsa intaget av. Betydelsen av att välja fett och kolhydrater av bra kvalitet framhålls.
Livsmedelsgrupper som vi enligt förslaget bör öka intaget av är frukt, grönsaker och bär, nötter och fröer, spannmålsprodukter av fullkorn samt fisk och skaldjur. Mejeriprodukter med hög fetthalt bör bytas ut mot motsvarande produkter med lägre fetthalt och smör bör bytas ut mot vegetabiliska oljor och mjuka margariner. Livsmedelsgrupper som vi bör begränsa intaget av är rött och processat kött, drycker med tillsatt socker, spannmålsprodukter av vitt mjöl (ej fullkorn) och vitt bröd, söta bageriprodukter och konfektyr, “junk foods”, friterade potatisprodukter, glass, sockersötade mejeriprodukter och alkohol.
Man bör observera att förslaget som nu publicerats är preliminärt. Ett slutligt förslag kommer att gå ut på öppen konsultation i september-oktober. Beslut om nya nordiska näringsrekommendationer tas av nordiska ministerrådet, vilket förväntas ske i slutet av 2012 eller början av 2013.
Vetenskapliga bakgrundsartiklar (systematiska översikter) för några av de områden som NNR 2012 omfattar kommer att publiceras i Food & Nutrition Research >>
Mer information:
Det vetenskapliga redaktionsrådet har en rådgivande funktion och stödjer nutritionsfaktas redaktörer.
Medverkande:
Katarina Bälter, Mälardalens högskola, Västerås
Ulrika Ericsson, Lunds universitet
Ingrid Larsson, Sahlgrenska universitetssjukhuset/Göteborgs universitet
Elisabet Rytter, Livsmedelsföretagen
Referensgruppen bidrar till att så många delar som möjligt inom nutritionsområdet representeras genom att ge förslag på aktuella ämnen. Det kan till exempel vara nya studier/rapporter som publicerats som vi kan uppmärksamma. Det kan även vara ämnen som referensgruppen får mycket frågor om och som Nutritionsfakta kan sammanfatta forskningsläget för.
Agneta Andersson, Uppsala universitet
Helena Björck, Axfood
Magnus Därth, Kött och Charkföretagen
Lars Ellegård, Göteborgs universitet
Ingemar Grön, Nordic Sugar
Charlotte Görman, Caldic Nordic
Frida Keane, Coca-Cola
Mona Lauermann Orheden, Svensk Dagligvaruhandel
Peter Lingström, Göteborgs universitet
Lovisa Martin Marais, Lantmännen
Ali Moazzami, Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala
Karin Nileskog, Viktväktarna
Margareta Nyman, Lunds tekniska högskola, Lunds universitet
Rebecka Pearsson, Orkla Foods
Ana Rascon, Aventure
Ann-Sofie Sandberg, Chalmers tekniska högskola, Göteborg
Elin Vekka Johansson Boll, Arla Foods
Cornelia Witthöft, Linnéuniversitetet, Kalmar
Åsa Öström, Örebro universitet, Grythyttan
Mer information >>
SNF har sedan huvudmannamötet i april ny styrelse med följande ledamöter:
Mer information >>
Örebro universitet Enterprise AB (tidigare Uppdrag AB) har nu rekryterat en chefredaktör till nutritionsfakta.se.
Mer information >>
Den nya impact factorn för vår vetenskapliga tidskrift Food & Nutrition Research hamnade på 3.647 (år 2018 2.086). Impact factor mäts i antalet gånger en artikel blivit citerad.
Mer information >>