Asp-symposium

Kolhydrater, fibrer och fullkorn – från vetenskap till en hälsosam kost

20 november 2013, Lund

Rekommendationer och kostråd betonar vikten av att välja kolhydrater av bra kvalitet, att äta rikliga mängder fibrer och att begränsa intaget av socker. När man gräver under ytan finner man dock en hel del frågor, som komplicerar bilden, men som är viktiga för alla som vill medverka till att omsätta rekommendationerna i praktik:

Vad är egentligen fibrer?
Hur ska man definiera fullkorn?
Är alla fibrer och fullkorn lika nyttiga?
Spelar det någon roll vilka tillgängliga kolhydrater vi äter?
Vad säger forskarna om glykemiskt index?
Är socker den avgörande faktorn för kariesrisken?
Om det nu är så nyttigt med fibrer och fullkorn – varför får man då inte göra några hälsopåståenden om dem? Eller får man det?

Dessa och många andra frågor relaterade till kolhydrater, fibrer och fullkorn kommer att belysas och besvaras av ledande nordiska forskare inom området tillsammans med representanter från Livsmedelsverket och livsmedelsbranschen. I en avslutande diskussion belyser vi möjligheter och utmaningar för att underlätta konsumentens val av kolhydrater, fibrer och fullkorn, för att uppnå en hälsosam nordisk kost.

Symposiet hålls till minne av professor Nils-Georg Asp >>

Program >>

Anmälan >>

 

Nyheter/Aktuellt

Nu finns ett redaktionsråd och en referensgrupp tillsatta för nutritionsfakta.se

Det vetenskapliga redaktionsrådet har en rådgivande funktion och stödjer nutritionsfaktas redaktörer.

Medverkande:

Katarina Bälter, Mälardalens högskola, Västerås

Ulrika Ericsson, Lunds universitet

Ingrid Larsson, Sahlgrenska universitetssjukhuset/Göteborgs universitet

Elisabet Rytter, Livsmedelsföretagen

 

Referensgruppen bidrar till att så många delar som möjligt inom nutritionsområdet representeras genom att ge förslag på aktuella ämnen. Det kan till exempel vara nya studier/rapporter som publicerats som vi kan uppmärksamma. Det kan även vara ämnen som referensgruppen får mycket frågor om och som Nutritionsfakta kan sammanfatta forskningsläget för.

Agneta Andersson, Uppsala universitet

Helena Björck, Axfood

Magnus Därth, Kött och Charkföretagen

Lars Ellegård, Göteborgs universitet

Ingemar Grön, Nordic Sugar

Charlotte Görman, Caldic Nordic

Frida Keane, Coca-Cola

Mona Lauermann Orheden, Svensk Dagligvaruhandel

Peter Lingström, Göteborgs universitet

Lovisa Martin Marais, Lantmännen

Ali Moazzami, Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala

Karin Nileskog, Viktväktarna

Margareta Nyman, Lunds tekniska högskola, Lunds universitet

Rebecka Pearsson, Orkla Foods

Ana Rascon, Aventure

Ann-Sofie Sandberg, Chalmers tekniska högskola, Göteborg

Elin Vekka Johansson Boll, Arla Foods

Cornelia Witthöft, Linnéuniversitetet, Kalmar

Åsa Öström, Örebro universitet, Grythyttan

 

Mer information >>

 

Friday 21 August 2020

SNF:s nya styrelse 2020

SNF har sedan huvudmannamötet i april ny styrelse med följande ledamöter:    

Mer information >>

 

Friday 21 August 2020

Ny chefredaktör för nutritionsfakta.se

Örebro universitet Enterprise AB (tidigare Uppdrag AB) har nu rekryterat en chefredaktör till nutritionsfakta.se.

Mer information >>

 

Thursday 20 August 2020

Ny och högre impact factor för FNR!

Den nya impact factorn för vår vetenskapliga tidskrift Food & Nutrition Research hamnade på 3.647 (år 2018 2.086). Impact factor mäts i antalet gånger en artikel blivit citerad.

Mer information >>

 

SNF Swedish Nutrition Foundation
Org.nr 817600-7063