SNF:s sockerrapport 2014

Många människor har ett komplext förhållande till socker och sötsaker, vilket gjort socker till ett mycket omdebatterat livsmedel. I debatten florerar många olika påståenden om hur socker påverkar hälsan, varav vissa är vetenskapligt väl underbyggda medan andra baseras på myter och faktafel. För att främja en god folkhälsa är det viktigt att diskussionen om socker och hälsa är saklig och baseras på vetenskaplig grund, vilket SNF vill bidra till med den nyligen publicerade rapporten. Rapporten sammanfattar aktuellt kunskapsläge om samband mellan socker och hälsa, och sockerberoende.

Rapporten är uppdelad i två delar:

  • Socker – fakta och hälsomässiga aspekter
  • Socker och beroende – en vetenskapsbaserad kunskapsöversikt

Länk till rapporten (PDF) >> 

Länk till pressmeddelande från SNF >>

Några vanliga frågor och svar om socker baserat på rapporten finns HÄR >>

 

Nyheter/Aktuellt

Nutritionsfakta.se och Food & Nutrition Research

Örebro universitet Enterprise (ÖUE) driver och förvaltar nutritionsfakta.se (nuf) och Food & Nutrition Research (FNR) åt SNF t.o.m. 31 juli 2022.
Därefter överlåter SNF, från och med den 1 augusti 2022, nuf och FNR till ÖUE.

Mer information >>

 

Sunday 15 November 2020

Nu finns ett redaktionsråd och en referensgrupp tillsatta för nutritionsfakta.se

Det vetenskapliga redaktionsrådet har en rådgivande funktion och stödjer nutritionsfaktas redaktörer. Referensgruppen bidrar till att så många delar som möjligt inom nutritionsområdet representeras genom att ge förslag på aktuella ämnen. Det kan till exempel vara nya studier/rapporter som publicerats som vi kan uppmärksamma. Det kan även vara ämnen som referensgruppen får mycket frågor om och […]

Mer information >>

 

Friday 21 August 2020

SNF:s nya styrelse 2020

SNF har sedan huvudmannamötet i april ny styrelse med följande ledamöter:    

Mer information >>

 

Friday 21 August 2020

Ny chefredaktör för nutritionsfakta.se

Örebro universitet Enterprise AB (tidigare Uppdrag AB) har nu rekryterat en chefredaktör till nutritionsfakta.se.

Mer information >>

 

Thursday 20 August 2020

Ny och högre impact factor för FNR!

Den nya impact factorn för vår vetenskapliga tidskrift Food & Nutrition Research hamnade på 3.647 (år 2018 2.086). Impact factor mäts i antalet gånger en artikel blivit citerad.

Mer information >>

 

SNF Swedish Nutrition Foundation
Org.nr 817600-7063