SNF:s nya styrelse 2020
SNF har sedan huvudmannamötet i april ny styrelse med följande ledamöter:
Mer information >>
Tillsatser (E-nummer) i maten är en fråga som tidvis diskuteras och debatteras intensivt. Kritiker menar att tillsatser används på ett sätt som lurar konsumenten. Vissa ifrågasätter också att tillsatserna är hälsomässigt säkra att äta.
Debatten om tillsatser har föranlett en diskussion och ökad medvetenhet om livsmedelskvalitet, vilket är positivt. Mindre positivt är dock att debatten domineras av dramatiska och starkt formulerade påståenden om att tillsatser utgör en uttalad hälsorisk, ibland baserat på faktafel och utan vetenskaplig grund. Detta försvårar för konsumenterna att göra informerade val och för företagen att nå ut med saklig information.
Rapporten är ett sakligt och forskningsbaserat tillägg till diskussionen om tillsatser. I rapporten sammanfattas aktuellt kunskapsläge avseende några utvalda hälsorelaterade frågeställningar kring tillsatser, som rests i samhällsdebatten, tillsammans med grundläggande fakta om vad tillsatser är, varför de används i livsmedel och hur användningen regleras.
Det vetenskapliga redaktionsrådet har en rådgivande funktion och stödjer nutritionsfaktas redaktörer.
Medverkande:
Katarina Bälter, Mälardalens högskola, Västerås
Ulrika Ericsson, Lunds universitet
Ingrid Larsson, Sahlgrenska universitetssjukhuset/Göteborgs universitet
Elisabet Rytter, Livsmedelsföretagen
Referensgruppen bidrar till att så många delar som möjligt inom nutritionsområdet representeras genom att ge förslag på aktuella ämnen. Det kan till exempel vara nya studier/rapporter som publicerats som vi kan uppmärksamma. Det kan även vara ämnen som referensgruppen får mycket frågor om och som Nutritionsfakta kan sammanfatta forskningsläget för.
Agneta Andersson, Uppsala universitet
Helena Björck, Axfood
Magnus Därth, Kött och Charkföretagen
Lars Ellegård, Göteborgs universitet
Ingemar Grön, Nordic Sugar
Charlotte Görman, Caldic Nordic
Frida Keane, Coca-Cola
Mona Lauermann Orheden, Svensk Dagligvaruhandel
Peter Lingström, Göteborgs universitet
Lovisa Martin Marais, Lantmännen
Ali Moazzami, Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala
Karin Nileskog, Viktväktarna
Margareta Nyman, Lunds tekniska högskola, Lunds universitet
Rebecka Pearsson, Orkla Foods
Ana Rascon, Aventure
Ann-Sofie Sandberg, Chalmers tekniska högskola, Göteborg
Elin Vekka Johansson Boll, Arla Foods
Cornelia Witthöft, Linnéuniversitetet, Kalmar
Åsa Öström, Örebro universitet, Grythyttan
Mer information >>
SNF har sedan huvudmannamötet i april ny styrelse med följande ledamöter:
Mer information >>
Örebro universitet Enterprise AB (tidigare Uppdrag AB) har nu rekryterat en chefredaktör till nutritionsfakta.se.
Mer information >>
Den nya impact factorn för vår vetenskapliga tidskrift Food & Nutrition Research hamnade på 3.647 (år 2018 2.086). Impact factor mäts i antalet gånger en artikel blivit citerad.
Mer information >>